Ohjelmakausi 2023 – 2027

Hankerahoitus


Eu -rahoituksesta apua kylän kehittämiseen

Lapissa kehitetään maaseutua ja maataloutta Lapin ELY-keskuksen, viiden Leader-ryhmän sekä kuntien maaseutuviranomaisten voimin. Pysy ajan tasalla ja ota seurantaan Lapin maaseutu -tiedotuskanava.

ÄLYKÄS KYLÄ

Älykkäillä kylillä tarkoitetaan maaseutualueiden yhteisöjä, jotka hyödyntävät kekseliäitä ratkaisuja sekä paikallisia vahvuuksia ja mahdollisuuksia kehittääkseen omaa muutoskestävyyttään.

Älykkäät kylät -yhteistyöhanke on kehittämishanke, jossa vähintään kaksi toimijaa etsii yhdessä ratkaisua haasteeseen. Lisätietoja Älykäs kylä -hankkeesta ruokaviraston sivulta.

Koko maakunnan kattavia kylähankkeita

  • Valokuidulla elämää ja turvaa Lapin kyliin, Leader Tunturilappi ry

Hankkeessa edistetään valokuituyhteyksien saamista Lapin maaseudulle. Toimivat yhteydet luovat turvaa ja yhteisöllisyyttä.
Projektipäällikkö Annika Lompolo
 +358 40 552 0360
annika.lompolo@tunturileader.fi

  • ILIMA – Ilmastoviisas pohjoinen maaseutu -hanke, Peräpohjolan Leader ry

Tarjoamme maaseudun ihmisille ja yhteisölle käytännöllistä tietoa ilmastonmuutoksesta, siihen sopeutumisesta ja sen vaikutuksista pohjoiseen luontoon. Kannustamme ja tuemme maaseudun yhteisöjä ilmasto- ja ympäristötoimissa ja tuomme tapahtumat ja työpajat kylille lähelle asukkaita.
projektipäällikkö Taina Stark
p. 040 752 2236
taina.stark@perapohjola.fi

Hanketyöntekijä Noora Peltola
050 306 7079
noora.peltola@perapohjola.f
i

  • Vasara ja nauloja – apua rakentamishankkeille!

Vasara ja nauloja -hanke neuvoo Lapissa maaseuturahoitusta hakevia tai sen jo saaneita rakentamishankkeiden toteuttajia. Hanke tarjoaa maksutonta ohjausta mm.lupaprosessiin,erilaisten toteuttamisvaihtoehtojen löytämiseen sekäkustannusarviolomakkeiden hyödyntämiseen.
Hankkeessa tuotetaan myös erilaisia materiaaleja lomakkeista periaatepiirustuksiin, joita voidaan myöhemmin hyödyntää tulevissa rakentamishankkeissa.
Projektipäällikkö: Hannu Rinne
p. 040 680 0040
hannu.rinne@outokaira.fi

  • Porisevat porstuat ja pohjoiset kulttuurimaisemat

Hankkeessa nostetaan esille kokonaisvaltaisen kulttuuriperinnön merkitys osana kyläyhteisöjen ekologista, kulttuurista ja sosiaalista kestävyyttä. Hankkeessa rakennetaan malli aineettoman kulttuuriperinnön tallentamiseen ja pilotoidaan tätä kunnostettavissa rakennusperintökohteissa. Hankkeessa etsitään uusia ratkaisuja kulttuuriympäristötiedon saavutettavuuden parantamiseen esimerkiksi kehittämällä paikallismuseoiden toimintaa, viemällä asiantuntijuutta ruohonjuuritasolle sekä viestimällä laajasti Lapin kulttuuriympäristöön liittyvistä teemoista. Hankkeen toimenpiteillä pyritään saamaan uusia toimijoita Lapin kulttuuriympäristön vaalimiseen tuomalla esille, että olemassa olevien rakennusten korjaaminen ja luontokadon torjuminen maisemanhoitotoimilla tukee kestävää kehitystä ja ilmastokriisin ratkaisua. Läpileikkaavina toimintatapoina on vahva verkostomainen ja sektorirajat ylittävä yhteistyö, osallistava ja kokeileva käytännön toiminta sekä digitalisaation tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntäminen.
Projektipäällikkö Isa Tuuri
Puhelin: 040 826 6620
isa.tuuri@pohjoisinlappi.fi

  • Polar Magnets – Pohjoisen vetovoiman kansainväliset mahdollisuudet,

Kansainvälistä yhteistyötä voi tehdä myös paikallisesti. Me Polar Magnets -hankkeessa haluamme innostaa maaseudun nuoria ja paikallisia yhteisöjä hyödyntämään kansainvälisiä mahdollisuuksia ja kehittää kansainvälistä osaamista!

Tule mukaan verkostoitumaan, oppimaan kansainvälisyydestä, jakamaan kokemuksia ja osallistumaan työpajoihin sekä tilaisuuksiin, joita järjestämme niin kylillä kuin etänä.

Vuoden 2026 loppuun kestävän hankkeen aikana haluamme lisätä tietoa ja osaamista kansainvälisestä yhteistyöstä, joka voi avata uusia ovia ja vahvistaa maaseudun elinvoimaa. 

Hankkeen ydinteemana ovat ympäristökysymykset ja haluammekin hankkeen aikana yhdessä pohtia, kuinka yhteistyön avulla voimme vaikuttaa luonnon ja ympäristön tilaan Lapissa ja Koillismaalla. Tavoitteenamme on, että hankkeen myötä kansainvälistä toimintaa ja yhteistyötä hyödynnetään pohjoisen maaseuduilla enemmän, minkä ansiosta Lapin ja Koillismaan maaseudut ovat elinympäristöinä entistä kiinnostavampia tulevaisuudessa.
Projektipäällikkö Pinja Moilanen
p. 044 235 2322
pinja.moilanen@koillismaanleader.fi